Karácsony.co.hu

Karácsony.co.hu Karácsonyi receptek, képek, sms-ek, dalok, énekek, versek
- Hirdetés -
- - -

Mikulás

A gyermeki hit szerint Miklós napján megjelenő piros köpenyes, fehér szakállú öreg ember, aki ajándékokat és virgácsot oszt a gyerekeknek. Az ajándékozás szokása a szegény gyerekeket egykor titokban megajándékozó murai Szent Miklós püspök legendájához kötődik. Ez a szokás a XIX. század végén terjedt el Európában, így Magyarországon is.
mikulasEgyes országokban más és más alakban jelenik meg. Hazánkban  a gyerekek december 6-ának előestéjén az ablakba helyezik a kis csizmájukat és abba várják az ajándékokat.
Az angolszász területen Santa Claus néven vált ismertté, aki az északi sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. Ő meg a rénszarvas által húzott szánnal repíti az apró ajándékokat a kandallóra kitett harisnyákba, zoknikba.
Szovjetunióban Gyed Moroz néven ismerik, ennek hatására terjedt el nálunk a télapó elnevezés. Az orosz gyerekeknek ő hozta a fenyőfát az ajándékokkal szilveszter napján.

- Hirdetés -
- - -

4 Hozzászólás - “Mikulás”

 1. krisztike molnár
  október 16th, 2011 at 21:48

  Családosoknak, és főként gyermekeknek ajánlok egy (filmet/mesét) ami segít a szülőknek ezt a témát feldolgoztatni a gyerekekkel. A férjem édes anyja óvónő, és szomorúan tapasztaljuk, hogy 6 éves gyermekek nem tudják ki az a télapó pontosan…(sajnos sokan a télapu című klasszikus vígjátékszerű filmből látják a sok butaságot, vagy egyszerűen a csokival azonosítják)

  Az a film…A Karácsony Története….amelyiket én ajánlom, egy Nikolasz nevű kisfiúról szól, az északi sarkon, aki elvesztette a szüleit, és nevelő családokhoz kerül, melyek aztán minden évben karácsonykor átadják egy másik családnak….legvégül egy morcos fafaragó mesterhez vezeti a sors, aki kitanítja őt mesterségére…
  Nikolasz minden évben a falubéli gyermekeknek visz ajándékot egy rénszarvasszánon(nem repül!) Majd mikor már öreg lesz, akkor meghal(nem mutatják, csak sejteni lehet) Az egyik legjobb barátja karácsony éjjelén meglátja a rénszarvasszánjában őt, ahogy az égen vágtázva húzza maga után az északi fényt és szélsebesen eltűnik a csillagokban…
  Ez szerintem nagyon kedves mese…Mi ajánlottuk az anyukáknak, hogy nézzék meg, és aki megfogadta a tanácsunkat, az örömmel tapasztalta, hogy a gyermeke, nem félve várja a mikulást (nem sírja el magát ha meglátja) sőtt átérzi az ajándékozásnak a fontosságát/lényegét is… (pld: -anya! neked nem hozott semmit a mikulás?-kérdezi a gyerek… Nem!- feleli az anya….Akkor majd én adok neked ajándékot és jövőre megmondom a mikulásnak, hogy neked is hozzon, mert te nagyon jó mama voltál…)

  Szeretettel ajánlom mindenkinek!

 2. zóóóó
  december 18th, 2011 at 20:37

  Én nagyon szeretem az idei decembert! Előr is mert 6-án mikulás van 23-án a szülinapom és a testvéremnek a névnapja 24-én karácsony 19-én a szülinapi bulim mekkapom az első notbookomat és kaptam egy nagymeglepetést.

 3. Anda Istvánné
  december 4th, 2013 at 17:59

  Szerintem nagyon kedves mese, megfogadta a tanácsunkat,

 4. Marika
  október 8th, 2015 at 18:10

  Mikulás ,Karácsony ,Gyermeke!

Szólj hozzá!

Hirdetés