Gondolom már te is gondolkoztál, hogy mi lenne a jó karácsonyi ajándék. Soha nem könnyű választani, így most a Játékok247.hu játék webáruház segítségével szemezgetünk, hogy pontosan kinek milyen típusú ajándék lehet jó. Sokan úgy gondolják, hogy a játék az egyenlő a gyerekjátékkal, de ez manapság már nagyon nincs így. Sőt a társasjátékok is már rég túlmutattak a “dobok és lépek egyet” verziókon, így bárkinek keresünk ajándékot érdemes itt is körülnézni. Az itt említett játékokról  képeket, leírást és sok esetben még bemutató videót is meg lehet tekinteni a Játékok247.hu oldalon.

Puzzle

Talán az egyik legismertebb játék típus, amit tényleg pár éves kortól bárkinek jó lehet. Természetesen itt fontos szem előtt tartani, hogy ami jó egy 5 évesnek az nem ajánlott egy 30 évesnek és ez fordítva is igaz.
A legifjabb korosztálynak általában a 500 db-os alatti puzzle játékok ajánlottak, amikkel elég könnyen elboldogulnak. Sok esetben vannak direkt XXL méretű elemeket tartalmazó kirakók is, amik a klasszikus méretnél 2-3x nagyobbak, így akkor is egy 49×30 centis képet kapunk ha csak 100 elemből áll a puzzle. A kevesebb elemet tartalmazó puzzle játékok témája is inkább a gyerekeknek készül, így olyanok között is lehet válogatni, mint Micimackó, Hercegnők, Yakari vagy épp különböző rajzolt autók és teherautók.
Az idősebbeknek való puzzle kb az 500 darabostól indul. Itt már inkább azt kell figyelembe venni, hogy akinek vennénk mennyire tapasztalt ezen a téren, ugyanis egy 500, 1000 vagy 2000 darabos puzzle a kezdőknek is ajánlott, de egy 4000 darabos puzzle már igazán kemény feladat elé állítja a játékost. Ezen típusok között lehet találni már fluoreszkáló puzzlet is, aminél igazán két képet kapunk, hiszen ha lekapcsoljuk a villanyt, akkor a puzzle egyes része Neon színben fognak világítani. 3D puzzle leginkább a makettozáshoz tudnánk hasonlítani, de nagy előny, hogy itt nem kell ragasztóval és festékkel dolgozni, ugyanis az elemek előre el vannak készíteni. Olyan 3D puzzlek között lehet válogatni, mint az Eiffel-torony, Big Ben vagy épp a Parlament.

Társasjátékok és Kártya

Nos ez a kettő külön van, de mégis együtt, hiszen mindegyik leginkább társasjáték, tehát általában 2 vagy több fővel lehet élvezetesen játszani, de míg a kártyáknál általában 1-2 kiegészítő kivételével tényleg csak egy kisebb kártyacsomagról van szó, addig egy társasjáték, már több tucat, bizonyos esetekben 100-nál is több játék elemet tartalmazhat, pl Andor legendái 380 játékelemet tartalmaz.

Kártyák között a fiatalabbaknak olyanok között válogathatunk, mint az Uno, Stop, Solo, Hanabi, Block 5 és sokféle Kvíz és Kwartett kártya, amelyek amellett, hogy szórakoztatóak még új ismeretekre is tehet szert a játékos pl a lovakról vagy a kutyákról. Kicsit idősebbek már az összetettebb játékmenettel felvértezett kártyákkal is tudnak játszani, mint pl az Aranyányásók, Csótánypoker vagy épp a Hobbit és A Gyűrűk Ura kártyajátékok.

Társasjátékoknál hasonló módon lehet két részre szedni a játékokat. A fiatalabbnak inkább az egyszerűek, de mindenképpen szórakoztató játékok ajánlottak, amikben könnyen lehet sikerélményük is. Ilyenek pl a A kis herceg – Az én kis bolygóm, Az elvarázsolt torony, Dixit, Csótánycsapda, Ringo Flamingo, Vadmentők vagy épp a Dragi Dragon. A legtöbb játéknál az alap játékmenet egyszerű, de a jó kidolgozásnak és szép grafikáknak köszönhetően mégis szórakoztató tud lenni.

Leginkább 8-10 éves kortól és efölött ajánlottak az olyan társasok, ahol a játékmenet már kissé összetettebb és sok esetben már igazi észjátékról van szó, valamint egyre inkább háttérbe kerül a szerencse is.  Ezen játékok egy része már oktató játéknak is funkciónál, mint pl a Scrabble ami egy szókincs fejlesztő játék, vagy ennek a matekos verziója  a Mathable, de van ami állatvilágba kalauzolja el a játékost, mint pl a Fauna. Van további sokféle társas amik korosztálytól függetlenül bárkinek jó szórakozást nyújtanak, ilyen pl a Tabu, Make’n'break Extreme, 7 Csoda, Királyságok, Évszakok, Augustus vagy a Hotel Tycoon. Ezekkel akár az egész család vagy baráti társaság együtt tud játszani.